Rólunk mondták


szoveg
szoveg

 

 

 

 

 


Ben Nogradi, író, üzleti előadó

”A búvárkodás számomra mindig az a sport volt, ahol az ember egyetlen célja, hogy életben maradjon! Kilenc éves koromban a Fadd-Dombori Duna-ágnál nyaraltam, ahol a stégről a négy méter mély vízbe estem. Ha a bátyám nem ment ki nagyhirtelen, ezeket a sorokat legfeljebb a túlvilágról írnám. Azóta mindig óvatosan, nagy tisztelettel közelítettem a vízhez.

De mint tudjuk, a nagy felfedezések akkor kezdődnek, amikor a kíváncsiság erősebb a félelemnél. Az igazság az, hogy amikor a medencékben figyeltem a teljes menetfelszerelésben gyakorlatozó búvár tanoncokat, arra gondoltam, mit strapálják ezek magukat - hát a medence alján nincs is semmi! Ez addig tartott, amíg a Búvár-abc megalakulásánál az első tanulók között életemben először eljutottam a Vörös-tengerhez, és megkezdtem egyhetes kiképzésemet Kiss Károly Zoltán oktató felügyelete alatt.

Azt hiszem, az első merülés kb. azzal hasonlítható össze, mint amikor az ember először alszik együtt egy lánnyal: fogalma sincs, hogy mit is kellene csinálnia, nem mer túl mélyre menni, és igyekszik minél gyorsabban túl lenni a dolgon. No, de a második alkalom... Ha az ember búvárkodni akar (és ezt az oldalt valószínűleg olyanok olvassák, akikben ez a döntés már megszületett, csak keresik a megfelelő kiképzőt), két dolog érdekli: 1) a biztonság 2) hogy minél gyorsabban, minél érdekesebb helyeken merüljön. A búvárkodásban sokan az izgalmat keresik, mások a csodálatos tengeri élővilág felfedezését, megint mások kincsvadászok akarnak lenni és roncsokat felkeresni. Amit számomra a búvárkodás ad az egy különleges élmény: amikor a víz alatt vagyok, megszűnik a külvilág (mindkét értelmében), megszűnnek a ”fenti” problémák, magam felett hagyom az élet nagy kérdéseit, és képes vagyok csak magamra - és a lélegzésemre figyelni. (Márpedig ezt már a régi kínai bölcsek óta tudjuk, hogy az élet értelme és a bölcsesség megtalálása a lélegzésben keresendő...) Aki még nem próbálta ki, nem tudja, hogy a valódi béke és szabadság csak a vízfelszín alatt található meg, amikor te magad egyedül maradsz egy rejtélyes világgal és a súlytalanság segítségével átélheted milyen az, amikor valóban nincsenek korlátaid.

Ehhez már csak egy jó oktató kell - és a Búvár - Abc oktatóit teljes szívvel ajánlom a kezdők, haladók figyelmébe. Nem könnyű találni valakit, akire rábízod az életed - nos, erre a legjobb választás egy 120 kilós, medveforma, türelmes, jókedvű oktató, akinek a beceneve akár Kiss ”BúvárKund” Zoltán is lehetne, hiszen akár a jegesmedvék, ő is a vízben kezd el igazán élni. Szerencsésnek tarthatja magát, aki KKZ-val merül először. Leendő búvárok, a tanácsom számotokra: ne késlekedjetek, hanem ugorjatok a vízbe! Itt valóban megtanuljátok a búvárkodás ABC-jét! Have a Great Diving!”

 

« vissza a főoldalra

tovább »