Rólunk mondták

szoveg
szoveg
szoveg

Hurghadai búvártanfolyam, Lovastyik Ádám beszámolója

Régi álmomat láttam megvalósulni, amikor hírlevelet kaptam a Búvár ABC-től év elején. Nagy dilemmám volt addig, hogy mi értelme itthon megcsinálni a tanfolyamot, ha ki tudja, mikor hasznosíthatom a nyáron? Ráadásul nem sok kedvem volt nyíltvízi merüléshez a hazai hideg vizekben, szívesebben merültem volna egyből valami kellemes meleg, látnivalókkal teli tengerben.
Bár az egyiptomi válság pont közbeszólt, KKZ kitartó munkájának köszönhetően egyszer csak a postaládámban landolt a voucher és javában próbálgattam a felszerelést, majd hirtelen ott találtam magam Zsolttal a hurghadai búvárbázis előtt kezemben egy rekesszel, amiben a cuccaim vannak.
Ezelőtt természetesen már régen elolvastam és amennyire tudtam meg is tanultam az elméletet, amely egyes elemeit Zsolt már a repülőn elkezdte kikérdezni tolem a tudásfelmérőkkel. Az első összeszerelést még ő mutatta meg, de utána már az én dolgom volt szakértői felügyelet mellett.
Hamarosan az átlátszó kék vízben találtam magam, és elkezdtük a védett vízi merüléseket. Korábban voltam már próbamerülésen így nem volt ismeretlen érzés a víz alatt lélegezni. Zsolt nagyon türelmes és jó tanár módjára módszeresen vitt végig a gyakorlatokon, amelyeket addig csináltunk, amíg minden tökéletesen sikerült. Egyetlen gyakorlattal volt csak problémám: a maszk nélküli lélegzéssel víz alatt, de végül ez is ment. Viszont mindketten szépen leégettük az arcunkat és a kézfejünket - csak ennyi látszott ki a ruhából...
Másnap hajóra szálltunk a nyíltvízi gyakorláshoz. A hajó szép volt, tiszta, a személyzet udvarias és segítőkész. A MORLO után enyhe izgalommal ugrottam a vízbe, hiszen most nem két méterre merülünk, hanem 8- méter lesz a fejem felett...Ezt azonban egyből elfelejtettem amint merülés közben körülnéztem: mindenhol halak, korallok minden mennyiségben, mintha egy akváriumba merültem volna. Itt újra átvettük a gyakorlatokat és ezúttal már nem volt gond a maszknélküli lélegzéssel.
A finom ebédet követő pihenés alatt a hajó másik merülő helyre vitt minket ahol folytattuk a gyakorlatokat majd a kötelező penzum után kis kirándulást tettünk ameddig a levegőnk engedte. Életemben először voltam a Vörös-tengernél, ilyen szépet még nem láttam: mintha a Tropcarium egyik tartályába merülnék, de a berendezést az ezerszeresére növelték volna: bármerre néztem, mindenhol a természet csodái vártak.
Este sikeresen megcsináltam az elméleti vizsgát, majd a biztonság kedvéért az összes változatot végigcsináltatta velem Zsolt így nem maradt nyitott kérdés, majd lazítás a helyi magyarok törzshelyén.
Szerdán a tanulás utolsó órái gyorsan elteltek, bár sikerült egy kis izgalmat vinni a komputer elvesztésével és megtalálásával. Az utolsó merülést tanoncként kezdtem és végzett búvárként fejeztem be. Ez a tény felelősséget is tesz a vállaimra, hiszen innentől én felelek magamért, de nem érzem magam bizonytalannak, mert Zsolt kiváló oktató, úgy érzem minden, amit átvettünk jól rögzült bennem és nem érzek bizonytalanságot.
A parton a bázis ”lakói” kaján vigyorral várnak, hiszen ők már tudják, mivel jár a végzett búvárok avatási szertartása. Végzett búvárként én is megtartom a titkot, hogy az utánam következők is meglepetésként élhessék át tanfolyamuk lezáró aktusát. Maradjunk annyiban, hogy mint mások előttem, én is túléltem...
Innentől jutalomjáték: a további két napon már végzett búvárként merülök a csapattal és fedezem fel a tenger izgalmas világát és szebbnél szebb merülő helyeket fedezek fel minden nap. Mint beavatott már én is részt vehetek az utánam végzett búvárok avatásában, amelyet nem lehet kihagyni. A kikötői tengeri étteremben a hazai árak töredékéért eszünk fantasztikus ételeket, az utcán az árusokat kerülgetve arábiai Lawrence-nek érzem magam a homokot taposva.
A visszaindulás túl korán érkezik, maradnék a végtelenségig. Ősszel búvár-szafari, ez biztos, és már tervezem a következő tanfolyamokat, nitrox, haladó nyíltvízi búvárkodás, roncsmerülés... nincs megállás, elkapott a gépszíj. Elégedetten jöttem haza, hiszen a Búvár ABC-tol pontosan azt kaptam, amit szerettem volna: tökéletes tanfolyam a tökéletes helyszínen egy kiváló oktatóval. Mindenkinek ugyanezt kívánom!

« vissza a főoldalra

tovább »