Rólunk mondták


szoveg
szoveg
szoveg

 

 

 

 

 

 

 


AHOGY A BÚVÁRKODÁS KEZDŐDHET
ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ KORFURÓL

Átlagos család vagyunk egy 21 és egy 11 éves fiúval. Az átlagos azt jelenti, hogy idén mertünk álmodozni arról, hogy mind a négyen elvégzünk egy búvártanfolyamot, és a nyáron Horvátországban búvárkodunk is egy kicsit…Hát nem pont így alakult.
Februárban elkezdtem a neten keresgélni. Több ajánlat közül KKZ volt az, aki a legszimpatikusabban válaszolt. Elkezdtünk egyeztetni, és mire észbe kaptam, már meg is egyeztünk. Az eredmény: tanfolyam Korfun, augusztus első két hetében, méghozzá a paleokastritsai öbölben, ami egyébként is csodálatos hely. Zoli intézte a szállást, először Sidariban, de kiderült, hogy ott már nincs hely. Helyette Agios Georgiosban (mint később kiderült jó csere volt, mert igazán olcsó és jó volt a szállás, magyar tulajokkal, semmi csalódás). Felajánlotta, hogy az elméleti tanfolyamot és vizsgát még itthon tegyük le, ne kelljen a nyaralás értékes idejét erre szánni.
A kisebbik fiam kicsit izgult, hogy rögtön a tengerben kell búvárkodni, ahol rengeteg veszélyes állat él, de megnyugtattam, hogy ott nem lesz egy sem, mert a cápák mind megeszik.
Szóval tanfolyam és elméleti vizsga még itthon rendben. Beszereztünk saját alapfelszerelést, a ruhát, a mellényt és a palackot kint biztosítják (adtak volna mindent, de azért a pipa és a maszk van annyira személyes, hogy inkább a sajátunkat használjuk).
Kocsival mentünk, amitől kicsit tartottam, de mindenkinek ajánlom. Nekünk oda-vissza 130000 Ft-ból megvolt az út (pályadíjakkal és kompdíjjal együtt), és 15-16 óra alatt meg lehet tenni kényelmesen. Viszont Korfun nem kellett kocsit bérelni, volt saját. Az útra teljes leírást is kaptunk Zolitól, kutak, megállók, és minden fontos információ megjelölésével.
És hogy milyen Zoli, vagyis KKZ? Egy türelmes, szimpatikus, megnyugtató ember. És tökéletesen felkészült. Szóval egyre biztosabb voltam benne, hogy jól választottunk búvároktatót.
És most a tanfolyamról. 10 napunk volt a hat merülésre. Úgy készültünk, hogy az első két merülés medencében lesz. Tévedtünk. Már elsőre a paleokastritsai öbölben merültünk. A palackos merülés, a víz alatti légzés magában is csodálatos élmény, de nekünk ehhez mindjárt járt a tengeri élővilág látványa is. Csillag, sün, polip, lepényhal és a halak tömege fogadott. Néha nem láttam Zolit, annyi hal úszkált a szemem előtt.
Persze a hat alkalommal a vizsgafeladatokat is meg kell tanulni, ami kemény munkát kíván. Néha bénáztunk, de Zoli sosem volt ideges. Ha kellett háromszor is megmutatta, hogy mit csináljunk. Kisebbik fiamnak először nem ment a maszk nélküli tevékenység a víz alatt, Zoli addig gyakorolt vele, amíg meg tudta csinálni.
Egy biztos, akárkinek nem adja oda a vizsgát. Vagy tudod a feladatot, vagy gyakorolsz addig, amíg be tudod mutatni. Végül is csak az életed múlik ezen odalenn, nem lehet viccelni vele.
Azt is meg tudom érteni, ha valaki fél egy kicsit. De utólag már tudjuk, biztonságban voltunk. Egyrészt általában 5-6 méteren gyakoroltunk, néha lementünk 9-10 méterre is, de baj esetén hamar felértünk volna. Másrészt mindig kísért minket még egy rescue tanfolyamos búvár.
Egyik nap, csak úgy mellékesen egy barlangba is beúsztunk az öbölben. Ez sem része általában egy tanfolyamnak, örültünk, hogy megtapasztalhattuk.
Zoli arra is figyelt, hogy az emlékeinkről felvétel készüljön. Néha fényképezett, máskor videot készített a víz alatt rólunk. És a végén egy dvd-n megkaptuk.
Az Achilleon Diving Centerben, ahol Zoli nyáron dolgozik, és minket is fogadott, nem csak tanfolyamon, vagy képzett búvároknak szervezett merüléseken lehet búvárkodni. Ha valaki nem akar azonnal bizonyítványt szerezni, az is kipróbálhatja a merülést. És javaslom próbálja is ki. Zoli levisz bárkit próbamerülésre is. Ez kb. 45 perc, ugyanúgy palackkal, az öböl legszebb részein keresztül.
Összességében elmondhatjuk, hogy csodálatos nyaralás volt. Agios Georgios Korfu egyik legszebb strandját mondhatja magáénak, a búvárkodás pedig igazán különlegessé tette ezt a 10 napot. Nagy élmény volt, amit köszönünk Zolinak.
Aki esetleg hasonló kalandot tervez, annak nyugodtan ajánlhatjuk KKZ-t. Nincs átverés, nincs olyan ígéret, ami nem valósul meg, nincs apróbetű. Helyette garantált a pozitív élmény és a biztonság.
Mi már gondolkodunk a következő lépéseken. Hogy ez mi lesz? Újra Korfu, Egyiptom? Nem tudjuk. De már gyűjtjük a pénzt!


Zoli, Ildikó, Bence, Szabi


 

 

 

« vissza a főoldalra